Door verhoging van de AOW leeftijd moeten werknemers langer doorwerken. Nu zijn er in verschillende CAO's en sectorale regelingen wel instrumenten opgenomen om dit makkelijker te maken, zoals vermindering van werktijd, sparen vrije tijd, een zgn generatiepact (m.n. overheid). Maar deze bieden vaak geen oplossing.

Het werk kan zowel psychisch als fysiek te zwaar worden en bedrijven of organisaties zijn ondanks beschikbare instrumenten toch vaak niet goed ingericht op het meenemen van oudere werkenemers in alle ontwikkelingen. Maar al te vaak ontaarden probleemsituaties in langdurig verzuim of conflicten.

Natuurlijk kun je dit beter voorkomen door attent te zijn op signalen en in vroegtijdig stadium het gesprek aan te gaan om tot passende oplossingen te komen. Daarbij hoort ook het onderzoeken van de mogelijkheden.

Eerder stoppen?

Verschillende pensioenregelingen kennen de mogelijkheid eerder en flexibel pensioen op te nemen. Maar dit is een voor werknemers (te) dure oplossing omdat de pensioenpot al vroegtijdig wordt leeggegeten. Anderzijds moet worden bedacht dat als er problemen ontstaan, dit ook de werkgever veel gaat kosten. Verzuim is sowieso duur en een evt. ontslagvergoeding zal zeker bij langdurige dienstverbanden aardig oplopen. En dan zijn andere kosten van de organisatie nog niet meegerekend.

Met een combinatie van vervroegd pensioen en een (financiële) regeling vanuit werkgever zijn oplossingen een stuk dichterbij.  De zgn. RVU (Regeling Vervroegde Uittreding) staat vaak in de weg aan op VUT gelijkende regelingen, ook individueel. Maar binnen de voorwaarden is wel het e.e.a. mogelijk. Bovendien is er op grond van het Pensioenakkoord een tijdelijke vrijstelling van de hoge strafheffing die anders geldt (52%).

Het kan de moeite waard zijn de mogelijkheden op een rij te zetten en de gevolgen (financieel en anders) hiervan in kaart te brengen, zodat er misschien ook wat valt te kiezen.  Neem gerust contact op voor meer informatie.

 

Deel deze pagina