Bel 050-3642579 of stuur bericht voor kosteloos 1e advies

In principe is de werkgever bij ontslag een transitievergoeding verschuldigd aan de werknemer. De hoogte is grofweg 1/3 maandsalaris per dienstjaar, bij een langer dienstverband/anciënniteit en/of opvolgende werkgevers kan dit aardig in de papieren lopen. Dit geldt overigens alleen bij éénzijdig ontslag ... en er zijn uitzonderingen. Zo is het bij een vaststellingsovereenkomst geen recht, maar wel vaak uitgangspunt bij de onderhandelingen. Soms mogen door werkgever gemaakte kosten voor bijv. opleiding en loopbaanbegeleiding in mindering worden gebracht. En ook het dossier kan verschil maken.

De berekening van de precieze hoogte kan knap ingewikkeld zijn, bijv. als er sprake is geweest van wisselend loon of als er sprake is van minder gebruikelijke looncomponenten. We zien in de praktijk in ieder geval nog regelmatig foute berekeningen.

Kortom: laat u goed informeren over vragen als bovenstaande, dit kan onaangename verrassingen voorkomen. Of anderzijds een meevaller opleveren.

In bepaalde gevallen terug te vragen bij het UWV

Langdurige arbeidsongeschiktheid

Ook als een medewerker in verband met langdurige arbeidsongeschiktheid wordt ontslagen en de werkgever misschien al 2 jaren lang het loon heeft moeten doorbetalen (zonder dat er voor gewerkt kon worden) moet de werkgever een transitievergoeding betalen. Omdat het vaak om oudere medewerkers gaat kunnen de kosten hoog oplopen.

Door nieuwe regels kan de werkgever die transitievergoeding heeft betaald aan een ontslagen langdurig arbeidsongeschikte compensatie krijgen. Overigens is compensatie ook mogelijk als u een vaststellingsovereenkomst heeft gesloten met de betreffende werknemer en hierbij een vergoeding heeft afgesproken.  En ook bij vervroegde IVA zijn er mogelijkheden, al zitten hier ook wat haken en ogen aan.

Specifieke situatie betreft de slapende dienstverbanden: werknemer ontvangt WIA en werkt niet meer, maar is formeel nog wel in dienst. Door recente wijzigingen in jurisprudentie kunnen werknemers ontslag afdwingen. De compensatiemogelijkheid maakt dit minder spannend, al is het wel uitkijken geblazen.

Compensatie zal moeten worden aangevraagd bij het UWV en er gelden wel beperkende voorwaarden. Daarom zal zo'n aanvraag zorgvuldig moeten plaatsvinden.

Bedrijfsbeëindiging

Er is ook compensatie mogelijk als transitievergoedingen moeten worden betaald als het bedrijf stopt en werknemers moeten worden ontslagen. Dit kan alleen als de reden van beëindiging is pensionering of overlijden van de werkgever. Deze mogelijkheid geldt echter pas van 1 januari 2021.

Wij ondersteunen in dergelijke situaties. Meer weten? Bel of mail gerust.

Deel deze pagina