Bel 050-3642579 of stuur bericht voor kosteloos 1e advies

Vaak wordt gesproken van disfunctioneren als er in het werk e.e.a. niet goed gaat. Het heeft nogal 'ns een negatieve lading. Het is vaak maar de vraag of dit terecht is:

  • misschien past de functie niet goed omdat de werkgever niet goed heeft geworven of geselecteerd 
  • is discrepantie onstaan omdat de vernieuwende organisatie vergeet zijn oudere medewerkers goed mee te nemen
  • is de organisatie of het management niet goed op orde waardoor u uw werk niet goed kunt doen
  • zijn er in ziekte of arbeidsongeschiktheid gelegen oorzaken die het functioneren beïnvloeden 

Zo zijn er meer omstandigheden die onbedoeld, ongemerkt en zonder verwijten te kunnen maken van invloed zijn

Zgn. disfunctioneren kan veel oorzaken hebben, het is altijd van belang goed te kijken wat er achter zit. Bedenk ook dat verschil in beelden en verwachtingen en tekort schietende communicatie vaak belangrijke factoren zijn. Een werkgever heeft flinke verantwoordelijkheden hierin, te snelle actie kan ook voor werkgever flinke negatieve gevolgen hebben. En de betreffende medewerker moet natuurlijk wel een reële kans krijgen zich te verbeteren.

In gesprek gaan

Het beste is vroegtijdig met elkaar in gesprek te gaan, bijv. in functioneringsgesprekken of zodra zich iets voordoet. Zo kan erger worden voorkomen.

Niet alleen de werkgever heeft hierin verantwoordelijkheid, ook van een werknemer mag worden verwacht dat deze aan de bel trekt. Het is bovendien uit eigenbelang ook beter.

Als er een wezenlijk probleem blijkt te zijn, dan is een goed dossier essentieel, hier worden in de rechtspraak hoge eisen aan gesteld. Zonder bijv. duidelijke identificatie van de knelpunten, het stellen van heldere en haalbare doelen, het doorlopen van een verbetertraject en het beschikbaar stellen van hulpmiddelen trekt de werkgever al snel aan het kortste eind. Anderzijds is het voor u als werknemer van belang dat u weet waar u aan toe bent en een appèl kunt doen op gemaakte afspraken.

ontslag  en WW

Als het functioneren uiteindelijk onvoldoende blijft, dan kan ontslag volgen. Dit kan via de formele route, door ontbinding te vragen bij de rechter. Vaker wordt via een vaststellingsovereenkomst (VSO) een oplossing gezocht.

Als het vinden van een andere baan niet snel lukt, dan bent u meestal afhankelijk van een WW-uitkering. Dit is geen vetpot en de duur is beperkt. Wel zijn er in verschillende branches regelingen die de WW aanvullen en/of verlengen. Maar het is uiteraard meestal beter afhankelijkheid van WW te voorkomen.

Wat wij voor u doen

Wij brengen samen met u de situatie in kaart en geven u deskundig advies en informatie over uw situatie, de gevolgen, waar u op mag rekenen (bijv. de transitievergoeding), wat uw mogelijkheden zijn en de aanpak. Vervolgens bepalen we in overleg wat voor u de beste aanpak is en gaan we voor u aan de slag. Hier nemen we u uiteraard in mee en zetten geen stappen zonder uw instemming. We voeren voor u verweer als ontbinding wordt gevraagd bij de rechter of gaan met de werkgever in onderhandeling over een VSO. Hierbij zal altijd onze insteek zijn het beste resultaat voor u te bereiken. 

Heeft uw werkgever u aangesproken op uw functioneren, dreigt voor u misschien ontslag? Neem dan snel contact met ons op voor een gratis 1e advies!

 

Deel deze pagina